Ekstrakt z wanilii

Polecany
  • Wanilia to gatunek pnącza, z której powstaje jedna z najbardziej aromatycznych i najdroższych przypraw świata. W stanie naturalnym występuje tylko w Ameryce Środkowej i Południowej.
  • Ekstrakt z wanilii
  • Ekstrakt z wanilii
Cena na telefon
status_iconProdukt na zamówienie

Wanilia to gatunek pnącza, z której powstaje jedna z najbardziej aromatycznych i najdroższych przypraw świata. W stanie naturalnym występuje tylko w Ameryce Środkowej i Południowej, gdyż tylko tam zamieszkują odpowiednie gatunki pszczół i kolibry, które ją zapylają. Dopiero odkrycie możliwości ręcznego zapylania rozpoczęło jej szeroką uprawę w strefie tropikalnej Afryki i Azji. Nasz ekstrakt pochodzi z upraw w Ugandzie, gdzie kobiety zwane swatkami w odpowiednim momencie zapylają kwiaty wanilii. Jest więc to produkt wyjątkowy, niczym kubańskie cygaro w cygaretce konesera.

Ekstrakty z wanilii zawierają liczne związki lotne, takie jak wanilina i kumaryna, oraz estry a także kwas wanilinowy, którym te ekstrakty zawdzięczają swój charakterystyczny zapach. Oprócz niezaprzeczalnych walorów zapachowych, ekstrakty z wanilii wykazują także właściwości chroniące przed wolnymi rodnikami. Ponadto składniki aktywne ekstraktów z wanilii – wanilina i kwas wanilinowy są badane pod kątem wykazywania działania przeciwbólowego, przeciwdepresyjnego oraz chroniącego przed neurodegeneracją.

W naszej ofercie znajdują się ekstrakty wodne, wodno-glicerynowe i wodno-glikolowe.

 

Surowiec: owoc

INCI: Vanilla Planifolia Fruit Extract

Działanie: kondycjonujące, wygładzające, ochronne


Bibliografia:

1. B Shyamala, Madhava Naidu, Sulochanamma Guruguntla, Pradeep Srinivas. Studies on the antioxidant activities of natural vanilla extract and its constituent compounds through in vitro models. J Agric Food Chem. (2007).19;55(19):7738-43. doi: 10.1021/jf071349+.
2. Tomislav Sostaric, Mary C. Boyce, Evadne E. Spickett, Analysis of the Volatile Components in Vanilla Extracts and Flavorings by Solid-Phase Microextraction and Gas Chromatography, J. Agric. Food Chem. 2000, 48, 5802−5807, doi: 10.1021/jf000515.
3. Keith Singletary. Vanilla: Potential Health Benefits. Nutrition Today. Publish Ahead of Print (2020) 55(4) doi: 10.1097/NT.0000000000000412.
4. Lydia Ferrara. Medicinal and Pharmaceutical Properties of Vanilla Planifolia: A Narrative Review. Int J Med Rev (2019);7(1): 22-26, doi: 10.30491/IJMR.2020.222917.1081.
5. Cosmetic ingredient database. Ingredient: Vanilla Planifolia Fruit Extract, strona www, URL: https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/cosing/index.cfm?fuseaction=search.details_v2&id=60035 dostęp z dn. 02.11.2022

Zapytaj o produkt

Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe.

Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.

Pola oznaczone gwiazdką są wymagane

Zobacz również

Ekstrakt z żywokostu lekarskiego

Ekstrakt z żywokostu lekarskiego

Żywokost lekarski, który obficie występuje na ziemiach polskich przez laika często brany jest za chwast. Ale już sama jego nazwa musi nas zawrócić z tej ślepej uliczki.
Ekstrakt z kawy

Ekstrakt z kawy

Kawa, jeden z najpopularniejszych napojów naszych czasów, powstaje z nasion kawowca, znanego i wykorzystywanego już w starożytnej Etiopii. W Europie ten napój „niemal czarny jak inkaust” pojawił się w XVI wieku.
Ekstrakt z korzenia łopianu

Ekstrakt z korzenia łopianu

Łopian większy jest pokaźną rodzimą rośliną, dochodzącą do 2 m wysokości. Posiada owalno-sercowate liście oraz purpurowe kwiatki, po przekwitnięciu których pojawiają się nasienniki.
Microbiome Stimulli Base

Microbiome Stimulli Base

Microbiome Stimuli Base czyli bioferment regulujący mikrobiom osób chorych na Łuszczyczę, Egzemę i Atopowe zapalenie skóry. Dzięki regulacji liczebności drobnoustrojów patogennych i komensanych pozwala łagodzić podrażnienia.
Opinie naszych klientów
pixel