Imbir lekarski , pochodzący z regionu indo-malajskiego, jest obecnie szeroko rozpowszechniony w tropikach Azji, Afryki, Ameryki i Australii. Jest to roślina z której powstaje jedna z najsłynniejszych przypraw korzennych na świecie. Jest ona szeroko wykorzystywana w różnych dziedzinach począwszy od lecznictwa przez cukiernictwo, piwowarstwo po przemysł perfumeryjny.
Imbir, jako jedna z głównych przypraw korzennych miała swój wpływ na historię świata. Przecież to chęć sprowadzenia bez pośredników, tych ówcześnie dóbr luksusowych, pchnęła Europejczyków w erę odkryć geograficznych. Czy i nasz ekstrakt z korzenia imbiru wpłynie na bieg historii? Tego jeszcze nie wiemy.
Ekstrakty z korzenia imbiru zawierają liczne związki lotne które wykazują wysoką aktywność antyoksydacyjną. Składniki tych ekstraktów mogą regulować motorykę przewodu pokarmowego oraz mają właściwości przeciwbólowe, uspokajające, przeciwgorączkowe i przeciwbakteryjne.
Wśród głównych składników zawartych w olejku pozyskanym z korzenia imbiru można wyróżnić między innymi zingeron, gingerol, paradol, β-pellandren, kurkumen, cyneol, octan geranylu, terpineol. Dodatkowo w ekstraktach z imbiru stwierdzono szereg składników wykazujacych działanie antyoksydacyjne, takich jak związki fenolowe (takie jak 6-gingerol i 6-shogaol), alanina i witamina C.
W naszej ofercie znajdują się ekstrakty wodne, wodno-glicerynowe i wodno-glikolowe.
Surowiec: korzeń
INCI: Zingiber Officinale Root Extract
Działanie: kondycjonujące, tonizujące, aromatyzujące
Bibliografia:
1. Godras Manuhara, G Mentari, Lia Khasanah, Rohula Utami. Aqueous Extract Composition of Spent Ginger ( Zingiber officinale var. Amarum ) from Essential Oil Distillation. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering. (2018) 333. 012069. doi: 10.1088/1757-899X/333/1/012069.
2. Hsiang-yu Yeh, Cheng-hung Chuang, Hsin-chun Chen, Chu-jen Wan, Tai-liang Chen, Li-yun Lin. Bioactive components analysis of two various gingers (Zingiber officinale Roscoe) and antioxidant effect of ginger extracts. LWT - Food Science and Technology, (2014) 55(1), 329–334. doi:10.1016/j.lwt.2013.08.003
3. Qian-Qian Mao,Xiao-Yu Xu, Shi-Yu Cao, Ren-You Gan, Harold Corke, Trust Beta, Hua-Bin Li. Bioactive Compounds and Bioactivities of Ginger (Zingiber officinale Roscoe). Foods. 2019 May 30;8(6):185. doi: 10.3390/foods8060185.
4. Mohamad Hesam Shahrajabian, Wenli Sun & Qi Cheng. Clinical aspects and health benefits of ginger (Zingiber officinale) in both traditional Chinese medicine and modern industry, Acta Agriculturae Scandinavica, Section B — Soil & Plant Science, (2019), 69:6, 546-556, doi: 10.1080/09064710.2019.1606930
5. Cosmetic ingredient database. Ingredient: Zingiber Officinale Root Extract, strona www, URL: https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/cosing/index.cfm?fuseaction=search.details_v2&id=60316 dostęp z dn. 02.11.2022