Guawa to mało znana w naszym kraju roślina tropikalna o owocach w kształcie gruszki. Pochodzi z rejonu Ameryki Środkowej i Karaibów ale obecnie uprawiana jest w całej strefie tropikalnej i subtropikalnej. Owoce guawy ze względu na swoje bogactwo odżywcze oraz właściwości lecznicze otrzymały miano superowocu. Składniki bioaktywne zawarte w owocach i liściach guawy od lat są obiektem zainteresowania naukowców poszukujących środków o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwnowotworowym, przeciwcukrzycowym i in. Z taką rekomendacją nie dyskutowaliśmy tylko bez zwłoki zabraliśmy się za wytworzenie ekstraktu z owocu tej egzotycznej rośliny, gdyż nie ulega wątpliwości, że i on musi mieć nadzwyczajną moc.
Ekstrakty z owoców i liści guawy są bogatym źródłem związków fenolowych, takich jak np. kwercetyna, kemferol, eskulinę i wiele innych.
Przeprowadzone do tej pory badania naukowe in vitro, wskazują na ogromny potencjał leczniczy tej rośliny. Zaobserwowano bowiem korzystne efekty pod kątem terapii m. in zapalenia żołądka i jelit, chorób układu krążenia, zwyrodnieniowych chorób mięśni oraz dolegliwości na tle zapalnym takich jak reumatyzm oraz wspomagająco przy gojeniu ran.
W naszej ofercie znajdują się ekstrakty wodne, wodno-glicerynowe i wodno-glikolowe.
Surowiec: owoc
INCI: Psidium Guajava Fruit Extract
Działanie: ściągające, kondycjonujące
Producent i podmiot odpowiedzialny na terenie UE: Urtica Technologies sp. z o.o., ul. Stanisława Lema 4A/1, 80-126 Gdańsk
Bibliografia:
1. Bruna Chiari-Andréo, Eliane Trovatti, Joana Marto, Maria Almeida-Cincotto, Ana Melero, Marcos Corrêa, Leila Chiavacci, Helena Ribeiro, Teresa Garrigues, Vera Isaac. Guava: Phytochemical composition of a potential source of antioxidants for cosmetic and/or dermatological applications. Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences.(2017), 53(2), doi: 10.1590/s2175-97902017000216141.
2. Manoj Kumar, Maharishi Tomar, Ryszard Amarowicz, Vivek Saurabh, Chirag Maheshwari, Minnu Sasi, Uma Prajapati, Muzaffar Hasan, Surinder Singh, Sushil Changan, Rakesh Prajapat, Mukesh Berwal, Varsha Satankar. Guava (Psidium guajava L.) Leaves: Nutritional Composition, Phytochemical Profile, and Health-Promoting Bioactivities. Foods, (2021), 10, 752. doi: 10.3390/foods10040752.
3. Aisha Ashraf, Raja Adil Sarfraz, Muhammad Abid Rashid, Adeel Mahmood, Muhammad Shahid & Nadia Noor. Chemical composition, antioxidant, antitumor, anticancer and cytotoxic effects of Psidium guajava leaf extracts, Pharmaceutical Biology, (2016), 54:10, 1971-1981, doi: 10.3109/13880209.2015.1137604
4. Rosa Martha Pérez Gutiérrez, Sylvia Mitchell, Rosario Vargas Solis, Psidium guajava: A review of its traditional uses, phytochemistry and pharmacology, Journal of Ethnopharmacology, (2008) 117 (1): 1-27, SSN 0378-8741, doi: 10.1016/j.jep.2008.01.025.
5. Cosmetic ingredient database. Ingredient : Psidium Guajava Fruit Extract, strona www, URL: https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/cosing/index.cfm?fuseaction=search.details_v2&id=58687 dostęp z dn. 02.11.2022
Zobacz również

Ekstrakt z figi
Figa czyli owoc figowca pospolitego, rośliny uprawianej już w III tysiącleciu p.n.e. obecna była w symbolice wszystkich kultur, które znały to drzewo.
Ekstrakt z pokrzywy
Pokrzywa na początku zeszłego wieku była uznawana za pospolity chwast, omijany przez ludzi i zwierzęta, gdyż przy delikatnym dotknięciu powodowała szczypanie i parzenie niczym ogień.
Ekstrakt z żywokostu lekarskiego
Żywokost lekarski, który obficie występuje na ziemiach polskich przez laika często brany jest za chwast. Ale już sama jego nazwa musi nas zawrócić z tej ślepej uliczki.
Ekstrakt z kawy
Kawa, jeden z najpopularniejszych napojów naszych czasów, powstaje z nasion kawowca, znanego i wykorzystywanego już w starożytnej Etiopii. W Europie ten napój „niemal czarny jak inkaust” pojawił się w XVI wieku.