Wanilia to gatunek pnącza, z której powstaje jedna z najbardziej aromatycznych i najdroższych przypraw świata. W stanie naturalnym występuje tylko w Ameryce Środkowej i Południowej, gdyż tylko tam zamieszkują odpowiednie gatunki pszczół i kolibry, które ją zapylają. Dopiero odkrycie możliwości ręcznego zapylania rozpoczęło jej szeroką uprawę w strefie tropikalnej Afryki i Azji. Nasz ekstrakt pochodzi z upraw w Ugandzie, gdzie kobiety zwane swatkami w odpowiednim momencie zapylają kwiaty wanilii. Jest więc to produkt wyjątkowy, niczym kubańskie cygaro w cygaretce konesera.
Ekstrakty z wanilii zawierają liczne związki lotne, takie jak wanilina i kumaryna, oraz estry a także kwas wanilinowy, którym te ekstrakty zawdzięczają swój charakterystyczny zapach. Oprócz niezaprzeczalnych walorów zapachowych, ekstrakty z wanilii wykazują także właściwości chroniące przed wolnymi rodnikami. Ponadto składniki aktywne ekstraktów z wanilii – wanilina i kwas wanilinowy są badane pod kątem wykazywania działania przeciwbólowego, przeciwdepresyjnego oraz chroniącego przed neurodegeneracją.
W naszej ofercie znajdują się ekstrakty wodne, wodno-glicerynowe i wodno-glikolowe.
Surowiec: owoc
INCI: Vanilla Planifolia Fruit Extract
Działanie: kondycjonujące, wygładzające, ochronne
Producent i podmiot odpowiedzialny na terenie UE: Urtica Technologies sp. z o.o., ul. Stanisława Lema 4A/1, 80-126 Gdańsk
PRODUKT DO UŻYTKU PROFESJONALNEGO – SUROWIEC PRODUKCYJNY W PRZEMYŚLE KOSMETYCZNYM. PRZED UŻYCIEM NALEŻY ZAPOZNAĆ SIĘ Z KARTĄ CHARAKTERYSTYKI.
UWAGA: ZAWIERA EKSTRAKT Z WANILII H317 Może powodować reakcję alergiczną skóry. P102 Chronić przed dziećmi. P280 Stosować rękawice ochronne/odzież ochronną. P302+P352 W PRZYPADKU KONTAKTU ZE SKÓRĄ: umyć dużą ilością wody z mydłem P501 Zawartość/pojemnik usuwać do odpowiednio oznakowanych pojemników na odpady zgodnie z krajowymi przepisami.
Bibliografia:
1. B Shyamala, Madhava Naidu, Sulochanamma Guruguntla, Pradeep Srinivas. Studies on the antioxidant activities of natural vanilla extract and its constituent compounds through in vitro models. J Agric Food Chem. (2007).19;55(19):7738-43. doi: 10.1021/jf071349+.
2. Tomislav Sostaric, Mary C. Boyce, Evadne E. Spickett, Analysis of the Volatile Components in Vanilla Extracts and Flavorings by Solid-Phase Microextraction and Gas Chromatography, J. Agric. Food Chem. 2000, 48, 5802−5807, doi: 10.1021/jf000515.
3. Keith Singletary. Vanilla: Potential Health Benefits. Nutrition Today. Publish Ahead of Print (2020) 55(4) doi: 10.1097/NT.0000000000000412.
4. Lydia Ferrara. Medicinal and Pharmaceutical Properties of Vanilla Planifolia: A Narrative Review. Int J Med Rev (2019);7(1): 22-26, doi: 10.30491/IJMR.2020.222917.1081.
5. Cosmetic ingredient database. Ingredient: Vanilla Planifolia Fruit Extract, strona www, URL: https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/cosing/index.cfm?fuseaction=search.details_v2&id=60035 dostęp z dn. 02.11.2022
Zobacz również

Ekstrakt z imbiru
Imbir lekarski to pochodząca z Azji roślina, z której powstaje jedna z najsłynniejszych przypraw korzennych na świecie. Jest ona szeroko wykorzystywana w różnych dziedzinach począwszy od lecznictwa przez cukiernictwo, piwowarstwo po przemysł perfumeryjny.
Ekstrakt z figi
Figa czyli owoc figowca pospolitego, rośliny uprawianej już w III tysiącleciu p.n.e. obecna była w symbolice wszystkich kultur, które znały to drzewo.
Microbiome Stimulli Base
Microbiome Stimuli Base czyli bioferment regulujący mikrobiom osób chorych na Łuszczyczę, Egzemę i Atopowe zapalenie skóry. Dzięki regulacji liczebności drobnoustrojów patogennych i komensanych pozwala łagodzić podrażnienia.
Ekstrakt z guavy
Guawa to mało znana w naszym kraju roślina tropikalna o owocach w kształcie gruszki. Pochodzi z rejonu Ameryki Środkowej i Karaibów ale obecnie uprawiana jest w całej strefie tropikalnej i subtropikalnej.